Knappast har nyhetsflödet varit så stort som det är idag. Förutom en uppsjö av dagstidningar och etablerade TV-kanaler så finns det väldiga internet, med sin blandning av gammalmedias närvaro, alternativa nyhetssiter och nyhetsbloggar. När det gäller ett verkligt nyhetsvärde (se förklaring nedan) är det långt ifrån alltid som de etablerade mediakanalerna kan rankas särskilt högt.

Runt omkring oss händer det saker som våra barnbarn kommer att läsa om historieböckerna. Det är en mängd skeenden som för utvecklingen framåt. Det går oräkneliga trådar mellan de olika aktörerna. Det är händelser knutet till dessa aktörer som är av verkligt nyhetsvärde. Men över detta läggs ett slöja av meningslösheter. Idoltävlingar, bortsprungna katter, sportresultat och välmenta men missriktade hjälpgalor. Allt detta lockar människor att använda sina intellekt till att organisera, strukturera och analysera meningslös information. Att kunna analysera de senaste decenniernas utveckling inom travsporten, ger bara en marginellt bättre förståelse av världen.

Mycket av nyhets/underhållningsbranschen går öppet ut på att ge människor vad de vill ha, vilket är precis det resonemang som Nero använde när han kastade kristna till de vilda djuren på Colosseum. Han hade ju inte fel i sak, men många av oss menar att det var omoraliskt. Det appellerade till det lägsta i en människa, ungefär som när täckena guppar i Big Brother-huset.

Jag hoppas att det kan finnas människor som kan finna min blandning av internationella nyheter bildande. Jag försöker, av det jag själv läser, plocka ut sådant som ger en bättre förståelse av de lite större politiska skeendena i världen. Jag plockar både från etablerade nyhetstjänster som AP, Reuter, BBC, Guardian etc., blandat med alternativ media. Och skall sanningen säga så är det oftare från olika typer av alternativa nyhetskällor. Bland de viktigare källorna när det gäller alternativ media betraktar jag följande:

Men tro inte att allt som presenteras här är den slutgiltiga sanningen eller ens det ultimata urvalet av sanningar. Använd ditt eget huvud och skapa din egen bild av vad som händer i världen.

Hör av dig om du har synpunkter.