En provocerande analys av svenskt 1900-tal

Jag vet att detta knappast är en nyhet – det är en 13 år gammal bok. Men har du inte läst den så kommer det att vara en lång rad nyheter!

”Sverige sluten anstalt” är skriven av Ulf Nilsson, en välkänd journalist och krönikör i en rad olika tidningar. Boken redogör på ett uppfriskande sätt för tidsperioden 1930 fram till 1990-tal, med fokus på det som inte står i skolans historieböcker. Visserligen finns det böcker som behandlar olika delar av samma tidsepok på ett liknande kritiskt sätt, men Nilsson tar ett helhetligt grepp kring socialdemokratin, andra världskriget och social ingenjörskonst på ett sätt som jag inte mött tidigare.

Han visar med trovärdighet att en liten klick rika familjer – framförallt wallenbergarna – med socialdemokraternas goda minne fått lov att fortsätta vara skattebetalarnas subventionerade kapitalister, medan samhället i övrigt varit extremt socialiserat. Men inte minst visar Nilsson att Sveriges politik under andra världskriget handlade om krigsprofitering. Ett citat beslyser detta:

”Hela Tysklands existens var beroende av importen av järnmalm från Sverige”, skriver Shirer som konstaterar att hälften av behoven tillfredsställdes av svenskarna. Även andra, något försiktigare bedömare anser att malmen från Kiruna förlängde kriget med två år – under vilka miljoner människor miste livet. Allierade statsmän och diplomater vädjade gång på gång till svenska kollegor att bekänna sig till demokratin och ta sitt ansvar, men argument av det slaget avvisades kallt.

Boken, som är självpublicerad, lider av bristen på en redaktör, men den irritationen vägs mer än väl upp av att det faktiskt är en unik bok och genom att den är totalt befriad från hänsynstaganden till etablissemanget och redogör för en mörk historia bakom dagens svenska samhälle.

Boken kan laddas ner här:

[button link=”http://www.frianyheter.nu/wp-content/uploads/2011/07/slutenanstalt.pdf”]Ladda ner ”Sverige sluten anstalt”[/button]

 

Facebooktwittergoogle_plusmail

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *