Förstå Sveriges (spion-)historia

För somliga människor så infinner sig en känsla av frustration över att man inte förstår hur världen hänger ihop. För egen del så återkommer den känslan med jämna mellanrum. Det är många svarta hål i min bild av hur världen fungerar.

En person som har hjälpt mig att minska ett av de svarta kunskapshålen är Anders Jallai. Han berättar om sin forskning om de svenska underrättelsetjänsterna (ja, det finns flera) på sin blogg www.jallai.se.

Man kan tänka att det inte spelar så stor roll vad några spioner sysslar med i halvmörkret och i utkanterna (utanför kanterna) av lagens råmärken. Faktum är att det har stor betydelse för ett lands politiska utveckling. I ledningen av vårt land sitter människor som fattar beslut utifrån information som vi inte känner till. Det i sig är besvärande, men möjligen ofrånkomligt i vår otrygga värld.

Det som är avgjort problematiskt är att vi inte känner de svenska underrättelsetjänsternas egna agendor, om de nu har en sådana. Vilketdera det är så är det svårt att veta. De rapporter som lämnas till regeringen, myndigheter etc. är de skrivna utifrån ett långsiktigt mål att Sverige skall bli ett NATO-land? Inte vet jag. Möjligheten att ta reda på det är extremt begränsad.

I detta informationsmörker lyser jallai.se med sin tydliga ambition att berätta om svenska underättelsetjänsters historia.

Facebooktwittergoogle_plusmail

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *