Putin is Defeating More than ISIS in Syria

En av mina favoritförfattare inom geopolitik är William F. Engdahl. Han skriver med stor insikt om hur världen som vi kan skymta i vanlig massmedia egentligen fungerar. I hans beskrivningar är resurser och energipolitik avgörande faktorer för det resultat som vi ser glimtar av på Aktuellt.

Denna artikel är inget undantag, även om den är mer än vanligt positiv till rysk politik och Vladimir Putin. De senaste veckorna har Ryssland med sitt agerande visat just hur hycklande den västerländska politiken i Syrien och Irak är. USA förmådde inte tillfoga ISIS några märkbara förluster på ett år, vilket Ryssland på ett par dagar kunde göra med en handfull stridsflygplan. Det pekar på att ambitionen att stoppa ISIS aldrig fanns från amerikanskt håll.

En av de grundläggande idéerna med FN är att respektera staters suveränitet inom sitt eget territorium, och det är viktigt att påminna sig om detta i en tid då det ställs mot påhittade skyldigheter att intervenera (humanitarian intervention).

Artikeln tar sin utgångspunkt i ett tal som Putin höll i FN 28 september i år. Ett av de intressanta citaten är följande:

We are all different, and we should respect that. Nations shouldn’t be forced to all conform to the same development model that somebody has declared the only appropriate one. We should all remember the lessons of the past. For example, we remember examples from our Soviet past, when the Soviet Union exported social experiments, pushing for changes in other countries for ideological reasons, and this often led to tragic consequences and caused degradation instead of progress.

Läs hela artikeln på journal-neo.org.

Facebooktwittergoogle_plusmail

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *