Varför Erdogan?

Nyligen läckte en telefonkonversation ut där topptjänstemän i Turkiet diskuterade möjligheterna att iscensätta en attack på Suleyman Shahs grav. Det är ett litet landområde i Syrien som Turkiet har kontroll över eftersom Suleyman Shah var en grundare av det Ottomanska riket.

Men varför skulle Turkiet vilja iscensätta en attack på ett för turkar viktigt historiskt minnesmärke? Ungefär av samma anledning som Karl XII Gustav III lät sy upp ryska uniformer åt svenska soldater. Karl XII Gustav III ville ha en legitim anledning att anfalla Ryssland och en liten attack på ett svensk-finskt fort blev en utmärkt anledning att starta ett ”försvarskrig” mot Ryssland.

Ok, men varför skulle Turkiet vilja få en ”legitim” orsak att kriga med Syrien? Det finns flera orsaker till det.

  1. Ett externt krig brukar ena folket kring den befintliga ledningen. Få saker är lika effektivt för att stilla intern kritik mot ett lands ledning som ett krig mot en yttre fiende. (Erdogans problem)
  2. Turkiet är ett NATO-land och är därmed en förlängning av en NATO/USA-agenda. Det har under de senaste månaderna framgått bortom allt rimligt tvivel att USA önskar ett Syrien utan Assad. Turkiet har varit det viktigaste transitlandet för islamistiska krigare av den heliga typen.

Dessvärre lyser denna enkla slutsats med sin frånvaro i vanlig svensk media. En välskriven artikel som däremot på ett mycket bra sätt går igenom bakgrunden och anledningen till varför Syrien skulle vilja ha en legitim orsak till krig med Syrien kan du hitta i denna artikel från www.internationalman.com.

Facebooktwittergoogle_plusmail
2 kommentarer

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *